Rust, overzicht en speelruimte

 

Overzicht en rust, hoe bewaak je dat wanneer alle taken via de mail, telefoon en aan je bureau blijven binnenstromen? Je kunt ervoor kiezen om veel en snel af te werken, met het risico dat jouw energie opbrand en dat je veel fouten maakt. Je kunt ook passief worden, de moed opgeven, het over je heen laten komen. Waardoor je door de veelheid aan onaffe zaken en het overzicht verliest, en de berg steeds groter wordt waar je al tegen op ziet.

 

Ontspanning begint nu

 

Rust begint bij accepteren dat het leven een soort wasmachine is. Als je eerst alle wasjes wilt doen voor je aan jezelf toekomt, dan kom je bedrogen uit. Na elke was volgt er een volgende was. Je bent dus nooit klaar. Leer ontspannen aanwezig te zijn, in de drukte om je heen. Wetende dat het een illusie is te denken, dat je wel aan jezelf toekomt wanneer je deze klus hebt geklaard. Voor jezelf zorgen en ontspannen, begint nu en niet morgen.

 

Weet wat je wilt bereiken

 

Begin elke dag met een goede focus. Overzicht begint in ons denken. Weet wat je wilt bereiken en cluster dat in blokken. Bijvoorbeeld een blok voor het werken aan je rapportages, een blok voor je klantcontacten,… en wat voor jou belangrijk is. Daarnaast maak je een blok voor ordenen, ontspannen en opladen. Weet waar je aan wilt werken, en stel je voor hoe het voelt wanneer je dat hebt gedaan.

 

Wees daarbij realistisch. Je kunt beter kleine en zekere stappen zetten naar je doel toe, dan onrealistische eisen aan jezelf stellen, waardoor je aan het eind van de dag bedrogen uitkomt en gedemotiveerd raakt. Plan de blokken realistisch en haalbaar in. Laat voldoende ruimte over voor onverwachte zaken en tegenslagen die je ophouden.

 

Stem acties af op je wil

 

Wanneer je voorneemt aan een blok te beginnen en je kunt je er niet op focussen, kijk dan of je met de blokken kunt husselen en spelen. Welk blok sluit beter aan bij je behoefte op dit moment? Probeer de blokken aan te passen aan je dagelijks ritme. De behoefte aan sociaal contact is het juiste moment om je klanten te benaderen. De behoefte aan rust is een juist moment om je mails door te nemen en je zaken te ordenen. De zware klussen waar je tegenop ziet, kun je vaak het beste als eerste in de ochtend oppakken, wanneer je opgeladen bent. Weet wat belangrijk is. Stel bij prioritering van de taken jezelf de vraag, wat levert het mij op als ik het doe? En wat als ik het niet doe?

 

Varieer

 

Houd het leuk, ga je zelf niet forceren wanneer de inspiratie en concentratie er niet meer is. Dit kost vaak meer dan het oplevert. Variatie in onze dagindeling houdt onze energie op pijl. Zeker wanneer wij dit kunnen afstemmen op ons natuurlijk ritme. Bepaal hoeveel tijd je aan een blok wilt werken. En forceer je niet verder te gaan als de koek op is. Een andere activiteit oppakken geeft vaak weer nieuwe energie.

 

Houd je energie op peil

 

Als je energie op is, ga dan even wandelen buiten. Een ademhalingsoefening kan daarbij vitaliserend werken. Bijvoorbeeld 4 tellen in ademen, 4 tellen adem vasthouden en 8 tellen adem uitblazen. Belangrijk is dat je beweegt opdat je inspanningen kan ontladen.

 

Houd rekening met een offday

 

Soms wil het gewoon niet lukken. Liefst trek je jezelf dan terug, met een joggingbroekje aan op de bank. Gewoon even helemaal lekker nietsnutten hoort erbij. Daar knap je van op. Alle indrukken kunnen dan landen. Je staart uit het raam en denkt aan helemaal niets! Verzet helpt nauwelijks want er komt op zo’n dag niets uit je voort. Gun jezelf zo’n offday op zijn tijd. Je hebt het nodig. Als je jezelf niet terug kunt trekken, beperk je dan waar mogelijk tot lichte activiteiten waar je nauwelijks over na hoeft te denken. Het reorganiseren van jouw taken, dossiers of e-mail bestand bijvoorbeeld. Belangrijk is dat je het accepteert. Houdt er wel rekening mee bij de planning van je taken. Calculeer het in dat er dagen zijn dat de activiteiten op een laag pitje staan.

 

Je volle aandacht bij wat je doet

 

Merk je dat je wordt afgeleid door allerlei gedachten die je bezighouden, maak dan korte notities van wat je bezig houdt. Spreek met je zelf af wanneer je een pieker uurtje inplant om daar aandacht aan te geven. Een piekeruurtje waarbij je bedenkt hoe je de aandachtvreters gaat oplossen, of uit je denksysteem gaat deleten. Het helpt je te concentreren op waar je nu mee bezig bent. Zie erop toe dat je aan elk blok ongestoord kan werken. Maak daarvoor indien nodig afspraken met je collega’s.

 

Waardeer jezelf

 

Wanneer je een blok hebt voltooid, gun jezelf dan even een pauze om daarvan te genieten. Beloon jezelf voor alles wat je gelukt is, voor je met iets nieuws begint. Een kritische houding is alleen maar goed, als het jou een volgende keer iets oplevert. Als de dingen niet lukken, evalueer dan met jezelf, hoe je dit een volgende keer anders aan kan pakken. Leer ervan en verbeter jezelf. Nog belangrijker is het jezelf te waarderen voor wat je wel is gelukt, en wat goed ging. Als je je best doet en de waardering blijft uit, hoe motiveer je jezelf dan?

 

Noteer aan het eind van de dag, wat je bereikt en gedaan hebt op een successen lijstje. Zo kun je jouw vooruitgang inzichtelijk maken. Bepaal voor jezelf het grote succes die je groot gaat vieren zodra je het bereikt hebt. Vier je mijlpalen in het leven!

 

Loslaten

 

Neem geen taken mee naar huis. Ook niet in gedachten. Zodra je klaar bent met je werkzaamheden, laat het dan helemaal los. Erover nadenken kan morgen ook weer. Het is nu tijd om alles los te laten, te recreëren en jezelf te verwennen. Je hebt het verdiend!

 

Claudia Chielie

Trainer, Coach, Procesbegeleidster

<< terug

 

22 februari 2016

vraag@evolve-tc.nl

 

06-12633682

Flow & KernKracht

Discover and achieve

the best you hide to be

©2005 evolve-tc